Les noves relacions socials
Han començat els col·legis, i els alumnes estan agrupats per «clusters», s’han reduït les ràtios d’alumne per mestre, i s’estan prenent un seguit de mesures de seguretat per minimitzar el risc de contagi de la Covid-19.
Els mercats i supermercats han separat portes d’entrada i sortida, ofereixen gel desinfectant, i demanen distància entre les persones.
Els bars i restaurants han distanciat les taules, no accepten grups grans i ofereixen la carta en codi QR.
Tot això és suficient? És eficient? És important?
Una infecció vírica és imparable, el nou virus (o la nova variant d’un vell virus) s’estendrà per tot el planeta, i afectarà a humans i altres éssers vius, d’acord amb la seva capacitat de penetració en les estructures cel·lulars i segons vagi superant les barreres que li anem posant.
D’una banda, volem estalviar contagis, per la por individual a la malaltia i per la por col·lectiva a saturar el sistema sanitari, d’atenció primària, hospitalària i UCI. D’altra banda volem arribar al que en diuen immunitat de grup, quan un 60 o 70 % de la població hagi passat la malaltia. Com es poden aconseguir els dos objectius a l’hora?
Abans de respondre, val la pena notar que no és el mateix passar una, qualsevol, malaltia amb bones o amb baixes defenses, que no és el mateix passar una infecció amb el que en diuen alta o baixa càrrega infecciosa (en aquest cas, vírica).
També cal recordar que aquest virus és essencialment «respiratori» i es transmet bàsicament per l’aire emès en respirar. El virus és un sòlid d’una dimensió de 0,1 micres (mil·lèsimes de mil·límetre), quan un cabell humà té un diàmetre de 80 micres, i que els aerosols de menys de 50 micres poden restar a l’aire suficient temps per a ser inhalats.
Com protegir-nos aleshores? No cal impedir el pas del virus, cal impedir el pas de la saliva que el transporta, i per això la mascareta és ideal. De fet, qualsevol mascareta (ben posada), i està clar que en situacions més difícils calen mascaretes d’alta qualitat i filtratge.
La mascareta protegeix d’infectar, però també de ser infectat, perquè filtra parcialment els líquids o gasos (saliva, alè,...) que transporten el virus. Segurament és bo que el filtre sigui només parcial, perquè arriba càrrega viral però en menor quantitat, i el cos infectat pot reaccionar més bé, i com s’ha demostrat en aquesta segona onada vírica, els efectes negatius han estat menors, amb moltes persones infectades lleus o asimptomàtiques.
I aquesta és la resposta a la pregunta anterior. Com es pot aconseguir alhora minimitzar contagis i arribar a la immunitat de grup. Doncs portant mascareta en les relacions socials i minimitzant els contactes cara a cara sense protecció. Anar afegint contagis de baixa intensitat.
A les nostres escoles, a part de fer grups reduïts per intentar mantenir les distàncies, els alumnes porten la mascareta des del moment de sortir de casa i al sortir l'escola. És obligatori l'ús pels nens a partir dels 6 anys i recomanable en nens entre 3 i 6 anys, sempre supervisats per un adult.
Per descomptat, s’acompanya de mesures freqüents d’higiene de mans, i desenvolupar l'hàbit de rentar-se sovint les mans, sigui amb aigua i sabó o bé amb solucions hidroalcohòliques.
Els nostres nens estan segurs a les escoles.
Ramon Palacio
Sant Cugat del Vallès, 17 de setembre 2020